Kobiety w ciąży mają różne zachcianki i potrzeby, ale są też stałe zasady, których warto przestrzegać. Dieta oraz nawadnianie organizmu są bardzo ważne – podpowiadamy, co warto pić.
Regularne nawadnianie organizmu jest niezwykle istotne dla każdego człowieka, gdyż woda stanowi aż około 60-70 proc. masy ciała. Utrata jej o choćby 2-5 proc. masy z powodu odwodnienia wiąże się zwykle z dolegliwościami, a powyżej 10 proc. jest groźne dla zdrowia.
Odpowiedni poziom nawodnienia jest też wyjątkowo ważny w przypadku kobiet ciężarnych, gdyż objętość krwi organizmie jest wtedy większa, poza tym dziecko jest w wodach płodowych w macicy, które chronią je przed wstrząsami i urazami, a także pomagają w transportowaniu substancji odżywczych.
Do picia w ciąży rekomenduje się głównie średniozmineralizowaną, źródlaną lub ew. filtrowaną wodę. Można ją urozmaicić o cytrynę, limonkę, cząstki arbuza, truskawki miętę i inne zioła itd. Warto też sięgać po świeże owoce i warzywa, gdyż w ten sposób także dostarcza się płynów, soki bez cukru i sztucznych dodatków, napoje mleczne (także fermentowane, czyli kefir, maślankę itd.), dobrej jakości izotoniki, czarną, białą i zieloną herbatę, wybrane zioła (np. melisę, miętę itp.) lub napary dla kobiet w ciąży itd.
Zakazane jest w ciąży spożywanie jedynie alkoholu. Należy też zwrócić uwagę na ilość spożywanej kofeiny oraz teiny. Picie mocnej czarnej i zielonej herbaty w nadmiarze, dodatkowo kawy i kakao, może sprawić, że przekroczymy dawkę maksymalną, tj. 200-300 mg.
Ewelina, foto: egor105 / pixabay