Jakie warzywa szczególnie warto jeść w ciąży?

Wiesz, że jedynie połowa kobiet będących w ciąży jada zalecaną ilość warzyw? W codziennej diecie, nie tylko przyszłych mam, pełnią one bardzo ważną rolę. Podpowiadamy, które z warzyw szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży.

Warto urozmaicać i zmieniać dietę co jakiś czas, sięgając m.in. po różne warzywa i owoce. Mają one liczne korzyści zdrowotne i są cennym źródłem licznych składników odżywczych. Potrzebujemy witamin i mikroelementów, aby nasz organizm właściwie funkcjonował. Co więcej, większość z nich ma mało tłuszczu i kalorii – warzywa są zdrowe i niskokaloryczne.

Ciąża zaś to wyjątkowy stan, kiedy zapotrzebowanie na witaminy i minerały jest większe, a warzywa i owoce to ich ważne źródła. Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa – ma wpływ na zdrowie zarówno Twoje, jak i maluszka.

Zaleca się, aby kobiety w ciąży spożywały warzywa w każdym posiłku. Światowa Organizacja Zdrowia WHO ustaliła, że powinno to być 400 gramów dziennie. Wśród cennych składników są między innymi kwas foliowy – zmniejsza ryzyko powstawania u płodu wad rozwojowych, np. bezmózgowia, wspiera proces produkcji erytrocytów; beta-karoten – ważny dla rozwoju komórek i tkanek maluchów, wzmacnia oczy i układ odpornościowy; potas – łagodzi skurcze, wspomaga funkcjonowanie mięśni, witamina C, błonnik, witamina A chroniąca przed infekcjami itd.

Będąc w ciąży, warto zatem sięgnąć po szpinak, pomidory, brokuły, papryki, a także warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca, soja), marchew, buraki, kapustę i ogórki kiszone, a także czosnek.

KKw,fot.RitaE/Pixabay